نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی به چه صورت می باشد. به صورت هفتگی و یا روزانه حجم زیادی از مواد اولیه غذایی وارد هر رستوران و یا آشپزخانه صنعتی می شود که برای جلوگیری از خرابی می بایست آن ها را به بهترین شکل نگهداری کرد. از طرفی نحوه نگهداری همه مواد غذایی یکسان نیست و در نتیجه می بایست روش های مختلفی را برای نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی پیاده سازی کرد. در این مطلب می خواهیم شما را با این روش های نگهداری آشنا کنیم. برای این کار نیاز به برخی از تجهیزات آشپزخانه صنعتی دارید که در ادامه برای شما بیان می کنیم.
تجهیزات آشپزخانه صنعتی برای دریافت مواد غذایی
به هنگامتحویل گرفتن مواد غذایی می بایست از وزن آن ها اطلاع داشته باشید. برای نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی به تجهیزاتی نیاز دارید. برخی از این تجهیزات به شرح زیر می باشد:
- باسکول برای حجم زیاد
- ترازو برای حجم کم
- ترولی های چرخدار حمل مواد غذایی
- ترمومتر برای کنترل مواد یخچال و فریزر هنگام ورود مواد غذایی
بیشتر بخوانید: طراحی سیستم تهویه آشپزخانه صنعتی
اصول نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی
روش های نگهداری مواد غذایی با توجه به نوع مواد غذایی، مدت زمان نگهداری آن، نوع مصرف و … متفاوت است. نگهداری مواد غذایی در یخچال و نگهداری مواد غذایی در فریزر از رایج ترین روش های نگهداری مواد غذایی به حساب می آیند. در این بخش برخی از اصول نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی برخی را برای شما شرح می دهیم.
ورود سبزیجات
پس از ورود سبزیجات به رستوران ابتدا می بایست آن ها را در وان های استیل ریخته و پر از آب می کنیم. سپس به وان بعد محلول ضد عفونی اضافه کرده و سبزی ها را به آن اضافه می کنیم. در مرحله اخر سبزیجات را آبکشی کرده و تا زمانی که آب اضافی آن ها خارج شود به حال خود رها می کنیم.
سبزیجات به هیچ وجه نباید به محض ورود، به سالن پخت اصلی وارد گردند زیرا انگل های همراه سبزی به سرعت در سالن پخش میشود و محیط را کاملاً آلوده مینماید. افرادی که در قسمت شستشوی سبزی کار میکنند میبایست مجهز به لباس های مخصوص (پیش بند) بوده و بعد از اتمام کار از انتقال پیش بند به بخش های دیگر خودداری نمایند و دستهای خود را با مواد ضد عفونی کننده بشویند.
آماده سازی سبزیجات
سبزیجات برای بخش سالاد زنی می باشد و در این قسمت می بایست آن ها را بر روی قسمت میزکار قرار داد. میز کار جزو مهم ترین تجهیزات آشپزخانه صنعتی است. این میز روزانه باید تمیز شود و در کنار آن تخته مخصوص خورد کن، سینک ظرفشویی صنعتی، خرد کن و … به چشم می خورد.
بخش سالاد زنی
در این بخش می بایست عرض میزها 80 سانتی متر باشد و ارتفاع آنها 85 سانتی متر به نحوی که پرسنل بتواند براحتی دور میز فعالیت خود را انجام دهند. به دلیل اینکه سالادها معمولاٌ به شکل سرد سرو میشوند، این بخش از حساسیت زیادی به لحاظ بهداشتی در امر تولید برخوردار است. استفاده از کابینت، قفسه و رک های مخصوص و همچنین یخچالهای نگهداری، متداول میباشد.
ورود مواد گوشتی
یکی از مهم ترین بخش های نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی مواد گوشتی می باشد. این مواد باید کاملا تحت نظارت مسائل بهداشتی باشد چرا که کمترین آلودگی می تواند فاجعه به بار آورد. لاشه های گوشت ابتدا در مجاورت سردخانه قرار می گیرند و با استفاده از چنگک هایی آویزان می شوند. سپس گوشت ها در بسته های مشخصی قرار داده و در یخچال صنعتی می گذاریم. توجه داشته باشید که لاشه گوشت با مرغ برای یخ زدایی به هیچ وجه نباید داخل آب گرم قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید: طراحی تاسیسات آشپزخانه صنعتی
تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری مواد غذایی
برای نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی می بایست برخی از تجهیزات مورد نیاز را داشته باشید. این تجهیزات جزو مهم ترین دستگاه ها می باشند و برای راه اندازی آشپزخانه صنعتی حتما به آن ها نیاز دارید.
- یخچال و فریزر: نگهداری مواد غذایی در یخچال و نگهداری مواد غذایی در فریزر از روش های معمول برای نگهداری مواد غذایی است.
- ماشین های بسته بندی: این تجهیزات برای بسته بندی مواد غذایی به صورت خنک و یا منجمد استفاده می شوند. این ماشین ها برای حفظ طراوت و افزایش عمر ماندگاری مواد غذایی بسیار موثر هستند.
- ظروف نگهداری مواد غذایی: برای نگهداری مواد غذایی در دمای مناسب، باید از ظروف مناسب استفاده کرد. ظروف پلاستیکی برای نگهداری از مواد غذایی در دمای پایین تر مناسب نیستند. طبق دستورالعمل نگهداری مواد غذایی برای نگهداری مواد غذایی در دمای پایین، از ظروفی با ویژگی هایی مانند عایق حرارتی و مقاومت در برابر شکست استفاده می شود.
- محفظه حرارتی: این تجهیزات برای نگهداری از غذاهای گرم به صورت طولانی مدت استفاده می شوند. این تجهیزات با ایجاد محفظه ای حرارتی، به شما این امکان را می دهند تا غذاهای گرم را تا وقتی که آماده میل شدن هستید نگهداری کنید.
- دستگاه های خنککننده: این تجهیزات برای نگهداری از مواد غذایی سرد یا منجمد مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه ها با ایجاد دمای مناسب، به شما این امکان را می دهند تا مواد غذایی را به صورت بهینه در دمای مناسب نگهداری کنید.
- صفحات گرم کن: این تجهیزات با ایجاد صفحات گرم کن، به شما این امکان را می دهند تا غذاهای گرم را به صورت مناسب نگهداری کنید. با استفاده از این تجهیزات می توانید غذایی را در دمای دلخواه نگهداری کنید و در هنگام سرو غذا، آنرا به دمای مناسب رسانید.
در کل نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه صنعتی بایستی با توجه به نوع غذا و نیاز سرآشپز نگهداری شود. تمامی تجهیزات می بایست با استانداردهای بهداشتی و ایمنی مطابقت داشته باشد.