یکی از بخشهای مهم و حساس در انبارداری،طراحی انبار مواد غذایی آشپزخانه صنعتی است. این حساسیت به دلیل ارتباط مستقیم این نوع انبار با سلامت افراد و اهمیت دوره نگهداری و شرایط ویژه مورد نیاز برای حفظ این مواد است. علاوه بر این، صاحبان کسبوکارها همواره به دنبال راههایی برای افزایش مدت زمان نگهداری این محصولات هستند. در این مطلب تلاش شده تا به برخی از نکات کلیدی در مورد انبارش مواد غذایی پرداخته شود.
برای اطلاعات بیشتر جهت خرید تجهیزات آشپزخانه صنعتی تا انتهای این مقاله همراه سورن کیچن باشید.
انواع انبار مواد غذایی آشپزخانه صنعتی
انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی انواع مختلفی دارد که در مرحله راه اندازی آشپزخانه صنعتی بسیار مهم است. این انبار با توجه به کاربرد و ویژگی ها به چند دسته اصلی تقسیم میشوند. در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی انواع انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی بپردازیم:
انبار ساده:
انبار ساده یا معمولی که در برخی مناطق به آن "انبار خشک" نیز گفته میشود، به نوعی از انبار اشاره دارد که در آن از تجهیزات خنککننده استفاده نمیشود. این نوع انبار برای مناطق با آب و هوای معتدل مناسب است، اما در مناطق گرم و خشک یا گرم و مرطوب برای نگهداری مواد غذایی توصیه نمیشود. دمای استاندارد این انبارها بین ۷ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است.
انبار سرد معمولی:
این نوع انبار که برای نگهداری میوهها و سبزیجات طراحی شده است، با استفاده از تجهیزات ساده برودتی خنک میشود و میتواند میوهها و سبزیجات را بسته به نوع آنها از دو هفته تا هفت ماه نگهداری کند.
انبار با اتمسفر کنترلشده:
در این نوع انبارها با تغییر شرایط فیزیولوژیکی میوه، مدت زمان نگهداری آن افزایش پیدا میکند. به بیان دیگر، در این سردخانهها با افزایش سطح دیاکسید کربن و کاهش همزمان میزان اکسیژن، عمر نگهداری میوهها طولانیتر میشود.
اگرچه این روش به دلیل تأثیرات منفی گازها بر میوهها به طور کامل تایید نشده است، اما به دلیل نیاز بازار به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
طراحی انبار مواد غذایی آشپزخانه صنعتی
طراحی انبار پیش از چیدمان از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا یک طراحی آشپزخانه صنعتی مناسب میتواند به بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها منجر شود. در فرآیند طراحی انبار، باید عواملی همچون نوع محصول، میزان موجودی، جریان کار، مدیریت مواد، فضای موجود، و نیازهای لجستیکی در نظر گرفته شوند. با توجه به این موارد، طراحی انبار به گونهای انجام میشود که فضا بهینه برای انبارداری، انتقال، و توزیع محصولات فراهم شود. همچنین، این طراحی امکان تخصیص مناسب فضای نگهداری محصولات و جا به جایی ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز را فراهم میکند.
علاوه بر این، طراحی مناسب انبار به شما کمک میکند تا از فضای موجود به بهترین شکل استفاده کنید و بهرهوری را افزایش دهید. با یک طراحی اصولی، مدیریت موجودی محصولات بهبود مییابد، هزینهها کاهش پیدا میکند و کارایی افزایش مییابد. طراحی انبار همچنین این امکان را فراهم میکند تا فضای مورد نیاز برای نگهداری محصولات و تجهیزات مشخص شود و ماشینآلات و تجهیزات لازم به درستی در محل خود قرار گیرند. به همین دلیل، طراحی انبار پیش از چیدمان اهمیت بسیاری دارد. شما می توانید در طراحی چیدمان آشپزخانه صنعتی اهمیت این بخش را درک کنید.
برای دریافت مشاوره آشپزخانه صنعتیمی توانید با سورن کیچن در ارتباط باشید.
شرایط انبار داری مواد غذایی آشپزخانه صنعتی
هر یک از دسته بندی های مواد غذایی شرایط ویژه ای برای نگهداری در انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی دارند که با بررسی هر یک از ان ها و رعایت شرایط ویژه هر کدام آن ها میتوان به مراقبت و نگهداری موادغذایی پرداخت. در ادامه به بررسی نگهداری برخی از اقلام غذایی میپرازیم.
اصول انبارداری مواد غذایی آشپزخانه صنعتی
غذای کنسروشده:
برای نگهداری غذای کنسرو شده، استفاده از انبار ساده یا خشک که قبلاً توضیح داده شد، مشکلی ندارد. با این حال، باید سطح رطوبت در انبار بر اساس نوع بستهبندی و شرایط انبارداری محصول، کنترل شود.
روغن خوراکی:
روغنها بسته به نوعشان نیاز به شرایط نگهداری متفاوتی دارند. اما یک قاعده کلی وجود دارد: هر چه روغن طبیعیتر باشد، نگهداری آن دشوارتر است و سریعتر فاسد میشود، مانند روغن حیوانی. اما برای نگهداری روغنهای مایع و جامد صنعتی، بهترین دما بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد و مکانی عاری از گرد و غبار است.
غلات و حبوبات:
شرایط نگهداری غلات در مناطق با آب و هوای معتدل به مراتب بهتر از مناطق گرم و خشک است، زیرا حرارت درونی غلات عامل اصلی فساد آنهاست. بهترین محیط برای نگهداری غلات و حبوبات، محیطی خنک و نسبتاً خشک است و باید از رطوبت دور نگه داشته شوند. با این حال، نگهداری حبوبات به دلیل احتمال بالای آفتزدگی کمی دشوارتر است. چالش اصلی در نگهداری غلات و حبوبات، دور نگه داشتن آنها از حشرات و حیوانات است. دمای مطلوب برای حشرات بالای ۲۱ درجه سانتیگراد است، اما در دماهای زیر ۱۳ درجه فعالیت و تکثیر بیشتر حشرات متوقف یا کند میشود.
قند و فرآوردههای قنادی:
قند و محصولات قندی را میتوان در محیطی خشک و با دمای اتاق نگهداری کرد. اما محل نگهداری این محصولات باید عاری از رطوبت باشد. از آنجایی که مواد قندی به شدت گرد و غبار را جذب میکنند، محل نگهداری آنها باید کاملاً پاکیزه و بستهبندیها مطمئن باشند.
نان:
روش نگهداری نان به نوع آن بستگی دارد، اما به طور کلی برای نگهداری طولانیمدت، نان باید یا خشک شود یا منجمد گردد. در غیر این صورت، نان پس از سرد شدن به دلیل آلودگی به اسپورهای کپک محیطی نمیتواند برای مدت طولانی نگهداری شود.
استانداردهای انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی
نگهداری مواد غذایی باید با رعایت اصول بهداشتی انجام شود تا از بروز بیماریها و هدررفت مواد غذایی جلوگیری شود. برای دستیابی به این هدف، تمامی فرآیندهای انبارداری مواد غذایی باید طبق استانداردهای تعیینشده صورت گیرد. در ادامه، به بررسی استانداردهای لازم در انبار مواد غذایی آشپزخانه صنعتی میپردازیم.
موقعیت:
انبارهای مواد غذایی باید در نزدیکی آشپزخانه قرار داشته باشند. مواد غذایی باید با توجه به میزان مصرف روزانه یا هفتگی به این مراکز ارسال و در انبار آنها با رعایت استانداردهای مناسب نگهداری شوند.
نور:
نورپردازی در انبار مواد غذایی باید به میزان کافی و مناسب باشد. همچنین، مواد غذایی نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار گیرند.
دما:
دمای انبار مواد غذایی نباید از 15 درجه سانتیگراد تجاوز کند. به همین دلیل، انبار باید به سیستم تهویه مناسب، کولر و هوای خشک و خنک مجهز باشد.
کف، دیوار و سقف:
ارتفاع استاندارد انبار باید 2 متر باشد و دیوارها و کف آن کاشی یا سرامیک شوند تا قابلیت شستوشو داشته و از نفوذ حشرات و سایر موجودات جلوگیری شود. کف انبار باید از موادی مانند موزاییک، سنگ یا سرامیک صادراتی ساخته شده باشد تا به راحتی تمیز شود. سقف انبار نیز باید با رنگ روغنی روشن پوشانده شود.
در و پنجره:
تمام پنجرههای انبار مواد غذایی باید با توریهای ریز و ضد زنگ پوشیده شوند. درهای ورودی انبار نیز باید دارای پرده هوا و مجهز به فنر یا درببند اتوماتیک باشند تا از ورود حشرات جلوگیری شود.
قفسهبندی:
قفسههای انبار مواد غذایی معمولاً به صورت موازی و پشت سر هم قرار میگیرند و فاصلهای حدود 1 تا 1.5 متر برای عبور و مرور و حمل و نقل در نظر گرفته میشود. چیدمان قفسهها باید حداقل 30 سانتیمتر از دیوار فاصله داشته باشد و ارتفاع آنها از کف انبار بین 40 تا 45 سانتیمتر باشد. قفسهها و پالتهای انبار باید از جنس فلز یا پلاستیک فشرده و قابل شستوشو باشند.
چیدمان:
چیدمان مواد غذایی در انبار باید بر اساس ترتیب ورود محصولات انجام شود، به طوری که مواد غذایی تازهتر، دیرتر مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، انباردار باید محصولات را بر اساس تاریخ تولید و انقضا مرتب و ثبت کند.
فضای مورد نیاز:
برای هر 1 تن مواد غذایی باید حداکثر 4 متر مکعب فضا اختصاص داده شود.
مواد غذایی یکی از نیازهای اصلی انسان برای داشتن زندگی سالم است. با وجود رشد تولید مواد غذایی در سراسر جهان، افزایش جمعیت و تغییر الگوهای مصرف، ذخیرهسازی و نگهداری این مواد به چالشی مهم در صنعت غذا تبدیل شده است. انبارهای مواد غذایی نقش مهمی در ذخیره و حفظ مواد غذایی در زنجیره تأمین ایفا میکنند. طراحی و بهینهسازی این انبارها از اهمیت بالایی برخوردار است تا هدر رفت مواد غذایی کاهش یابد، کیفیت آنها حفظ شود و هزینههای نگهداری به حداقل برسد.
امروز در این مقاله به بررسی طراحی و اصول نگهداری انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی پرداختیم. امیدواریم مطالب فوق مفید واقع شده باشد. جهت طراحی انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی میتوانید با تماس با کارشناسان و مشاوران مجرب سورن کیچن به طراحی و راه اندازی انبار موادغذایی آشپزخانه صنعتی خود اقدام کنید. سورن کیچن در کنار شماست.